Cpanel'de Veritabanı Oluşturma

Bu habere oy verin
(0 oy verilmiş)
RESİMLİ DERS (149) Bu derste cPanel altyapısını kullanan sunucularda barınan Joomla! 1.0, 1.5, 1.6, 1.7 ve 2.5 sürümleri için veritabanı oluşturmayı öğreneceksiniz.

Joomla! kurulumunda olmazsa olmaz ihtiyaçlarımızdan biri veritabanı bilgileridir. Veritabanı kurulumu yapabilmemiz için Cpanel, Plesk vb. gibi sunucu yönetim panellerimizin olması gerekiyor.

Bu dersimizde Cpanel'de veritabanı kurulumu nasıl yapılır onu göreceğiz.

1- www.siteadresiniz.com:2082 sayfasından sitemizin Cpanel sayfasına ulaşabiliriz. Sitemizin sunucu yönetim panelini açıyoruz.

2- Veritabanları sekmesinde bulunan "MySQL Veritabanları" düğmesine basıyoruz.


3- Yeni Veritabanı Oluştur bölümünde bulunan "Veritabanı Adı:" kısmının yanına istediğimiz veritabanı adımızı yazıyoruz ve "Create Database" düğmesine basıyoruz. Buraya yazdığımız veritabanı adını bir kenara not etmeyi ihmal etmiyoruz. Çünkü joomla kurulumu esnasında bizden bu bilgiyi istenecek.


4- Gördüğümüz gibi veritabanı oluşturma işlemimiz tamamlandı. Alt tarafta bulunan "Go Back" düğmesine basarak veritabanı oluşturma sayfamıza geri dönüyoruz.


5- MySQL Kullanıcıları bölümünde bulunan "Yeni Kullanıcı Ekle" bölümünde Kullanıcı adı ve Şifre bölümlerini dolduruyoruz ve "Create User" düğmesine basıyoruz. Aynı şekilde buraya yazdığımız bilgileri de bir kenara not etmeyi ihmal etmiyoruz. Çünkü joomla kurulumu esnasında bizden bu bilgilerde istenecek.

Kullanıcı Adı:
Kullanıcı adı bölümüne dilediğimiz kullanıcı adını yazıyoruz. En fazla 7 karakter olacak şekilde yazmamız gerekiyor.


Şifre:
Şifre bölümüne veritabanımıza vereceğimiz şifreyi yazıyoruz.


Şifre Tekrarı:
Yukarıya yazdığımız şifrenin aynısını tekrar yazıyoruz.


Güçlülük:
Şifremizi yazarken burada bulunan güvenlik düzeyinin en fazlada olmasına dikkat etmeliyiz


Password Generator:
"Password Generator" düğmesi Cpanelin bize otomatik şifre atamasına imkan sağlıyor.


6- Gördüğümüz gibi veritabanı kullanıcı oluşturma işlemimiz tamamlandı. Alt tarafta bulunan "Go Back" düğmesine basarak veritabanı oluşturma sayfamıza geri dönüyoruz.


7- Veritabanına Kullanıcı Ekle bölümünde bulunan Kullanıcı ve Veritabanı eşleşmesini yapmamız gerekiyor.

1- Kullanacağımız veritabanımız için oluşturduğumuz kullanıcıyı seçiyoruz.
2- Kullanacağımız veritabanımızı seçiyoruz.

Add (EKLE) düğmesine basıyoruz.


8- MySQL Account Maintenance sayfasında bulunan "ALL PRIVILEGES" kımında bulunan alanı işaretleyerek aşağıdaki bütün tabloların seçilmesini sağlıyoruz. Alt tarafta bulunan "Make Changes" düğmesine basıyoruz.


9- Veritabanı adımız ile Veritabanı kullanıcımız eşleştirmiş bulunuyoruz. Alt tarafta bulunan "Go Back" düğmesine basarak veritabanı sayfamıza geri dönüyoruz. Bu işlemi yapmadığımız takdirde joomla sitemizi kurarken çeşitli hatalarla karşılaşırız

Böylelikle veritabanı kurulum aşamasını tamamlamış oluyoruz. Kurulum aşamasından sonra not aldığımız ve  Joomla! Kurulum yaparken kullanacağımız bilgiler aşağıdaki gibi oluyor. Bu bilgiler örnek amaçlı yazılmıştır. Siz bilgileri nasıl oluşturduysanız o şekilde not alınız.

Veritabanı Adı: w8111441_veritabaniadi
Veritabanı Kullanıcı Adı: w8111441_veriadi
Veritabanı Kullanıcı Şifresi: Kullanıcı adı oluştururken kullandığımız şifremiz

Uğur AYDIN
2006 yılında bulunduğum dernek bünyesine ait mambo internet sitesini Joomlaya çevirerek web tasarım hayatına başladım. Başlarda bu hobi olarak devam ediyordu ama bu işi profesyonelleştirmeye karar verdim ve Joomla! sisteminde kendimi geliştirmeye başladım. Kısa sürede Joomla! alt yapısını ve özelliklerini çözerek uzmanlık derecesine yükseldim.

yazarın diğer yazıları >>